Naturlige græsser og fyrretræer i have på Fanø

Haver med naturpræg

Vi trækker naturen ind i dit hjem

Vores minimalistiske havedesign er en god ramme om en ny tendens, hvor man tænker mere natur ind i vores haver. Men frem for at overlade haven til naturens dynamik, skaber vi dynamiske naturindtryk ved at styre rammerne og koble dem til den kyst, skov eller øvrige natur, der omgiver din ejendom.

Flere og flere af vores kunder siger til os som noget af det første, at de ønsker sig en naturhave. Det at nærme sig naturens udtryk er en klar trend i haveæstetikken – og en trend, der passer virkelig godt ind i den minimalistiske havestil, vi dyrker.

Ordet natur er i den grad åben for tolkning, men Naturstyrelsen har et godt bud på, hvad natur betyder: Det er oprindeligt vokset ud af ordet nasci, som betyder ”at fødes”. Og noget, der fødes, bliver til af sig selv. Natur refererer altså ifølge Naturstyrelsen til ”noget, der bliver til af sig selv”.

Med andre ord har naturen sin egen, iboende dynamik, noget organisk, der får lov til at udfolde sig frit. Sådan er det langtfra i vores haver. De er styret stramt af vores linjer og ideer.

For eksempel har vi haft kunder, der har ønsket sig en strandeng ved kystvillaen. Men i en strandeng mister man kontrollen. Man kan ikke luge i en strandeng – og derfor tegner vi haver, der på den ene side kan få et klart naturpræg, men altid er stramt styret helt ned i detaljerne.

Det er også grunden til, at vi taler om haver med naturpræg frem for naturhaver, hvor man helt bevidst overlader sit udeareal til naturens dynamik. I stedet skaber vi naturpræget ved at studere det miljø, en ejendom indgår i. Er der tale om en villa ved en kyst, plukker vi eksempelvis fra plantelisten over hjemmehørende arter på netop den kyststrækning. Det kan være strandkål, marehalm og sandhjælme.

Vi kan også gå ned i detaljer om indplantede fyrretræers udtryk og fremtoning, så de skaber den helt rigtige stemning – og ligner noget, der allerede stod i haven, før vi fik i gang. På den måde er vores haver med naturpræg en fortolkning af miljøet, hvor vi har taget elementer fra den hjemmehørende, lokale natur og tilpasset dem vores design.

Med andre ord vender vi hver en sten. Når designet fungerer godt, bliver haven fyldt med rum, der binder naturens vilde skaberkraft sammen med minimalismens kontrollerede og rolige udtryk. Haver med naturpræg er helt bevidst designet – og designet til at koble vores naturglade kunder sammen med den natur, der omgiver ejendommen.

Eksempler fra havedesigns med naturpræg

Have med naturpræg på Fanø designet af havearkitekt Tor Haddeland

Terrasse bygget op af rustikke egeplanker

I en sommerhushave på Fanø er terrassen lagt med rustikke egeplanker direkte i sandet. Omkring vokser planter som pil, marehalm og græsser. 

Kysthave med naturpræg designet af havearkitekt Tor Haddeland

Strandeng mellem hus og hav skaber symbiose

En strandeng pryder arealet fra huset ned til vandkanten. Et vildnis, som mindede ejerne om et naturareal i nærheden. 

Amfitrappe i egetræ designet og udført af havearkitekt Tor Haddeland

Maritimt udtryk med marehalm omkring

Trappen fra terrassen opad én af havens skrænter er bygget op som oldtidens amfiteatre med robuste egetræ stokke. 

Se et udvalg af haver, vi har designet og anlagt

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 25.550,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
bo-bedre-magasin_2022.jpg
Menu