Havebelysning danner smukke skygger

Spejl dig i linjernes højborg

Linjer og visuelle tricks spiller op til en arkitekttegnet villa

Snorlige linjer, spejlinger og møder mellem lys granit, mørkt træ og knivskarpt stål. Terrassen er høj på linjer, kontraster, synsbedrag og visuelle finesser – den synes ganske enkelt meget større, end den reelt er.

Stilren belaegning i trae og granit designet af havearkitekt Tor Haddeland

Markant materiale-kontrast

Kontrasterne i belægningen eksploderer i mødet mellem det oliebehandlede, mørke træ og de lyse granitplanker. Den rå granit imiterer træet, og granitbelægningen får en plankeeffekt. Granitstykkerne fås i op til 120 cm i længden, og de er kun affaset på langsiden. Både den aflange form og den særlige affasning puster liv i illusionen om et plankegulv.

Lyse granit plank som belaegning designet af havearkitekt Tor Haddeland

Lounge-rum med egen pejs

Haven er rig på rum. Her ser du opholdsstuen med pejs og lækre loungemøbler. Rummet kan forlænge dagen og sommeren i begge ender på grund af varmen fra det åbne ildsted. Beplantningen i krukken er en småbladet kristtjørn. Foran den hvide mur er det beskårede, spektakulære træ med til at bløde de lige linjer op. Møblerne er fra brandet Gandia Blasco.

Traeterrasse i sortolieret trae designet af havearkitekt Tor Haddeland

Gemmested på skjult terrasse

Havens nederste plateau lå tidligere ubrugt hen, men er nu forvandlet til et lille gemmested. Terrassen er opdelt i to niveauer: Sidder man ved bordet i terrassens spisestue foran spejlbassinet, ser man ikke det nederste niveau. Rejser man sig og går mod søen, kommer gemmestedet til syne. Her kan ejerne afsondret slænge sig, læse en bog og nyde udsigten.

Belaegning i trae og granit designet af havearkitekt Tor Haddeland

Linjerne bremser blikket

Mange havearkitekter havde vendt linjerne i retning af udsigten, men her er belægningen lagt på tværs. Den taktik er med til at bremse øjnene, fastholde blikket i haven og give en fornemmelse af et større rum. Midt i spejlbassinet har den firkantede ø med søsten fået indbygget et flammende element fra Haddeland Design: gasbålet Olymp Fireplace.

“I glimt havde jeg set konturerne af den færdige have foran mig. Alligevel kom det bag på mig og ejerne, hvor stor den kom til at virke, da den var bygget. Terrassen er den helhedsoplevelse, jeg havde drømt om. At sidde her er som at køre i en luksusbil med et tidløst design” - Tor Haddeland
Eksklusivt minimalistisk havedesign tegnet af havearkitekt Tor Haddeland

Når mørket sænker sig …

Belysning paa terrassen designet af havearkitekt Tor Haddeland

Nuance-spil i natten

Den yderst bevidste brug af belysning er med til at få haven til at virke som ét stort rum, når solen er gået ned. Selv i en sen nattetime giver lyset – ikke mindst set inde fra huset – en oplevelse af, at hjemmet fortsætter udenfor. Spejlbassinet er oplyst af spots under overfladen, vandet reflekterer gasbålenes flammedans, og 10-12 steder rundt om i haven, er der placeret spots, der bl.a. highlighter beplantningen. Når et oplyst træ som sydbøgen (midt i fotoet) er placeret så tæt på facaden, skabes magiske refleksioner og fine silhuetter i glasset. Sydbøgen står godt her: Træet har på den ene side små blade, vokser sig ikke for stor, men er transparent. På den anden side lukker den også lidt af for indkig. Bemærk også, at hele terrassen er drejet i en vinkel på 15 grader i forhold til huset. Det ville ellers have været oplagt at føre husets linjer videre, men så havde man ikke fået det optimale ud af den imponerende udsigt ud over søen. Og endnu vigtigere: Vinklen på 15 grader får udearealet til at virke større.

Se flere eksempler på, hvordan god belysning booster rumfornemmelsen

Udendoersbelysning i haven designet af havearkitekt Tor Haddeland

Lys og planter i kinddans

En flok sorte tulipaner på sit korte livs højdepunkt giver organisk modspil til terrassens sten og stramme linjer. Belysningen lader effekten leve om natten. Når en brise sagte skubber til tulipanerne og sætter dem i bevægelse foran belysningen, så opstår der små skyggemelodier på muren. En ny oplevelse af et lille hjørne af haven. Et nyt rum. Lyset bliver reflekteret fra den hvide mur, og derfor forsvinder det oplyste nærmiljø omkring spot-lyset kun gradvist ud i mørket. I forgrunden kan du også se en konfrontation mellem to materialer, der går igennem i hele haven. De bløde, mørke, runde, organiske søsten møder den lyse, rektangulære, retvinklede granit. Den kontrastrige koalition får det til at se ud som om, at trædestenene svæver. Bemærk også, hvordan bedet er afgrænset af 8 mm tyk, galvaniseret stål. Det spiller en vigtig birolle i det minimalistiske sceneri ved at trække alle havens hovedlinjer op, og - helt jordnært - sørger stålet også for, at bedenes jord og planter bliver holdt på rette plads.

Flere fotos af, hvordan sø- og trædesten virker sammen

Enkelt spejlbassin med integreret gasbaal designet af havearkitekt Tor Haddeland

Flammer med hård fødsel

Det var en stor mundfuld at bygge og udvikle gasbålet Olymp Fireplace, så det kunne integreres i et spejlbassin. Der var ingen godkendt løsning i Danmark, og alene smeden brugte mere end 100 arbejdstimer på at løse opgaven for Haddeland Design, som DesignHaver er tæt knyttede til. Det svære var at få en ren flamme, der ikke blæser ud ved det mindste vindstød. Men det lykkedes til sidst. Produktudviklingen stoppede dog ikke der - vi kan snart lancere en ny model, hvor flammerne kan gøres endnu større. I øvrigt er øen af søsten og flammer i den rektangulære vandramme et godt eksempel på havens grundlæggende designidé: Dobbeltheden mellem blød kreativitet og streng matematik. Overalt i haven mødes bløde søsten med hårde kanter, den retlinjede belægning står i kontrast til de forkrøblede frugttræer og de aflange bassiner er anlagt på tværs af de herskende linjer. Kontraster, brud og gentagelser. Det er havens mantra. Lanternerne er fra Outdoor Company.

Se flere eksempler på, hvordan vi har brugt Olymp Fireplace i vores haver

Produkter brugt i denne have

Relaterede projekter

Få tegnet en målfast og unik haveplan for kun 25.550,-

Se et par af vores prestigehaver i BO BEDRE

Så langt kan du komme sammen med os

Dyk ned i reportagerne
bo-bedre-magasin_2022.jpg
Menu